Понедельник, 20.05.2024, 04:31
Приветствую Вас Гость | RSS

Главная » 2014 » Август » 12 » ЗИМУВАТИ ДОВЕДЕТЬСЯ ЗАОЩАДЖУЮЧИ
13:13
ЗИМУВАТИ ДОВЕДЕТЬСЯ ЗАОЩАДЖУЮЧИ

Нинішня підготовка до зими загалом в Україні має, на відміну від попередніх літ, особливі умови. Зменшення поставок газу та високі ціни на нього, підвищення тарифів на електроенергію й інші житлово¬комунальні послуги, водночас скорочення фінансування на ці потреби – все це, звісно, має спонукати кожну організацію, кожного громадянина не марнотратити, а ощадливо використовувати теплоенергетичні ресурси. З приводу підготовки господарського комплексу до роботи в наступному осінньо-¬зимовому періоді – наша розмова з першим заступником голови райдержадміністрації Дмитром ЛЯХНОМ. (http://www.silnov.org.ua)
– Дмитре Валерійовичу, минулу зиму район пережив нормально, без будь¬-яких надзвичайних ситуацій. Наразі вже пора поговорити про підготовку до наступного осінньо-¬зимового періоду, тим паче, що ситуація потребує іншого підходу. Що вже вдалося зробити, аби заклади соціальної сфери працювали взимку без перебоїв?
– Насамперед, для того аби було зрозуміло, яких заходів треба вжити в районі для нормального проходження осінньо¬-зимового сезону 2014–2015 років, було проведено детальний аналіз минулої зимівлі. Це питання розглядалося на колегії районної державної адміністрації в травні поточного року. Хочу зазначити, що на перший погляд під осінньо-¬зимовим періодом розуміють опалювальний сезон, хоча це поняття значно ширше: на території нашого району донього необхідно включити підготовку дорожньої мережі, ремонт водопровідних систем, проведення енергозберігаючих заходів у соціально¬культурних закладах та інше.
Наразі вже проведено гідрохімічну чистку системи опалення Костянтинівської загальноосвітньої школи, і на це витрачено 69 тисяч гривень, виконано капітальний ремонт частини будівлі Горностаївського ясел¬садка №1 на 9,8 тисячі гривень та поточний ремонт групових кімнат на 20 тисяч гривень. А в Ольгинському яслах¬садку замінено 10 вікон та 2 вхідних дверей загалом на 30 тисяч гривень. Водночас Горностаївська селищна рада продовжила утеплення ясел¬садка № 2 на 137,5 тисячі гривень та розробила проектно¬кошторисну документацію на відновлення системи опалення будівлі ясел¬садка № 3.
Філією «Горностаївський райавтодор» розпочато ремонт вулично¬дорожньої мережі населених пунктів району за кошти субвенції з державного бюджету, зокрема зроблено капітальний ремонт вул. Набережної у селі Каїрах на 94,8 тисячі гривень, та жовтощебеневого покриття під’їзду до кладовища в селі Дубівці на 26,4 тисячігривень. За кошти благоустрою виконано поточний ремонт частини вулиці Партизанської на 10,5 тисячі гривень та Леніна на 7,1 тисячі у селищі Горностаївці.
– Які ще роботи передбачалися зробити, та не зробили, і що завадило?
– За кошти на програму з підвищення енергоефективності Херсонської області мали би виконати роботи з утеплення будівель, реконструкції або будівництва котелень під альтернативні види палива Костянтинівської, Каїрської та Червонополянської шкіл, загальний кошторис яких 14 364,323 тисячі гривень, але через ситуацію в країні мала імовірність реалізації цих планів. Також не фінансується загальнодержавна програма «Питна вода Херсонщини на 2012–2020 роки», якою передбачено капітальний ремонт та реконструкцію мереж водопостачання населених пунктів Горностаївка, Антонівка, Василівка, Каїри, Миколаївка, Ольгине. Тож проводяться лише роботи з ліквідації поривів на водопровідних мережах та ремонт і заміна насосів. Окрім того, зважаючи на обмеженість обігових коштів у райавтодорі та облавтодорі, найімовірніше, будуть проблеми і з виконанням запланованого ремонту дорожньої мережі.
– А чи передбачалися кошти в районному бюджеті на заходи з підготовки соціальних закладів до роботи в зимових умовах?
– Так. Майже ста тисяч гривень передбачено для ремонту котлів та систем опалення в закладах освіти. На жаль, цих коштів недостатньо, тож у закладах галузі культури передбачено лише придбання вугілля.
– Вже зрозуміло, що реалізовувати в повному обсязі те, що хотілося б, не зможуть заклади й установи. І все ж, які проблеми потребують беззаперечного владнання?
– Вважаю, що насамперед необхідно провести ремонтні роботи аварійних систем опалення в школах та ремонт водопровідних мереж. Для цього, враховуючи складність проходження платежів через Державне казначейство, залучаємо спонсорів. І дякувати їм, вони допомагають.
– Як бачимо, ситуація не просто натякає, а вимагає заощаджувати та вишукували альтернативу. Що скажете в цьому аспекті, можливо, наведете якісь приклади?
– Справді, нині ситуація кардинально інша, ніж торік. Треба всім зрозуміти, що працюємо ми зовсім в інших умовах, що коштів нам ніхто не додає. Тож насамперед ми маємо говорити про жорсткий контроль за витрачанням енергоресурсів та теплоенергозбереження, зусилля мають бути спрямовані на утеплення будівель, режим заощадження, пошук втрат. У нас є позитивні приклади такої роботи – протягом декількох років будівля районної лікарні опалюється соломою та відходами сільгоспвиробництва, що дає змогу заощаджувати майже 100 тисяч гривень щороку. Утеплили частину дитсадка в Горностаївці, і минулої зими це зекономило чималі кошти на електроопалення. Але хочу ще раз наголосити, що потрібні не лише заходи з технічної модернізації, а й зміна ставлення людей до необхідності заощаджувати на всьому. Питання економії та енергозбереження – це спільна справа і влади, і громади.
Дізнавалася Любов РУДЯ silnov.org.ua
Просмотров: 262 | Добавил: Ксана | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Цитата дня
Думай думая
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Август 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наш опрос
Интересен ли Вам сайт?
Всего ответов: 6
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0