Понедельник, 20.05.2024, 01:13
Приветствую Вас Гость | RSS

Главная » 2014 » Август » 22 » Вода у села Херсонщини тектиме через «гранти».
17:03
Вода у села Херсонщини тектиме через «гранти».
Херсонська область розташована у найбільш посушливій зоні півдня України, де значна кількість площ за метеорологічними показниками належить до сухого степу і тільки за умов розвитку меліоративного комплексу області можливо отримувати стабільні урожаї сільгоспкультур.
Запорукою стабільного та поступового розвитку області в цілому та аграрної галузі зокрема може стати відновлення систем водної інфраструктури і поліпшення водопостачання сільського населення та сільськогосподарського виробництва, що позитивно вплине на продуктивність праці, розмір і передбачуваність урожаїв сільськогосподарських культур.
Однією із проблем ефективності зрошення є незадовільний технічний стан зрошувальних систем, відсутність водозабезпечення сіл, низька якість питної води, застарілі технології поливу.
Відновлення систем водної інфраструктури та поліпшення водопостачання сільського населення, навіть за наявності розробленої проектно-кошторисної документації на розвиток окремих об’єктів водозабезпечення, стримується через відсутність у бюджетах фінансових ресурсів та низьку зацікавленість потенційних інвесторів у розвитку об’єктів аграрної сфери. Основним ресурсом залучення коштів є задіяння до розвитку галузі проектів міжнародної технічної допомоги.
У 2014 році в Херсонську область у напрямку розвитку водогосподарського комплексу залучено Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), який впроваджується спільно з Інститутом розвитку аграрних ринків, що має за мету відновлення систем водної інфраструктури та поліпшення водопостачання сільського населення та сільськогосподарського виробництва.
З метою реалізації напрямків перспективної співпраці між керівництвом Херсонської обласної державної адміністрації та головним координатором Проекту «Вода для агросектору» Інститутом розвитку аграрних ринків підписано меморандум про сприяння у проведенні соціально-економічних перетворень на території Херсонської області шляхом надання Проектом технічної допомоги, консультаційних послуг, розповсюдження інформації у сфері водозабезпечення області.
Департаментом агропромислового розвитку обласної державної адміністрації разом з вищевказаним інститутом як регіональним представником проекту USAID в Україні спільно опрацьовані основні пріоритетні сільські населені пункти, де на сьогодні відсутнє водозабезпечення, і селяни користуються тільки привізною водою.
За результатами конкурсного відбору проектів, який в обов’язковому порядку проводиться при визначенні учасників отримання гранту, міжнародну технічну допомогу надано проектам з відновлення зрошення на території ФГ «Даніїл» Новотроїцького району та Новокаїрської сільської ради Бериславського району. Об’єкти мають проектно-кошторисну документацію та всі необхідні дозволи, яких вимагає початок реалізації проектів.
На вищезазначених територіях вже є позитивний досвід запровадження проектів міжнародної технічної допомоги та реалізації грантових коштів з метою розвитку місцевих громад.
Отримувачі гранту мають перспективні проекти розвитку територій, у розвиток яких вкладатимуться кошти міжнародного проекту технічної допомоги, а саме: розроблені проекти сівозмін для ефективного використання земельних ділянок із використанням новітніх технологій меліорації, де враховано весь потенціал земель.
Водозабезпечення та наявність зрошення сприятиме соціальному розвитку села та позитивно вплине на показники аграрного бізнесу через отримання стабільно-високих врожаїв, та створенню додаткових робочих місць, що організовуватимуться для функціонування зрошення.
Просмотров: 410 | Добавил: Ксана | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Цитата дня
Думай думая
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Август 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наш опрос
Интересен ли Вам сайт?
Всего ответов: 6
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0