Воскресенье, 19.05.2024, 23:53
Приветствую Вас Гость | RSS

Главная » 2014 » Август » 12 » Сибірка й бруцельоз Горностаївці не загрожують.
13:19
Сибірка й бруцельоз Горностаївці не загрожують.
Частенько нам доводиться згадувати про ветлікаря: коли постає проблема якості продуктів харчування, коли покусала собака та й з багатьох інших питань. Втім, буденні та виробничі питання ветеринарної медицини часто поза нашим сприйняттям.Тож про будні ветмедицини розповідає виконувачка обов’язків начальника управління ветмедицини у Горностаївському районі Н. М. ГЕРМАНЕНКО. передае silnov.org.ua
Колись давно великий вчений І. П. Павлов говорив, що «медичний лікар лікує людину, а ветеринарний – людство». І це цілком справедливе твердження. Адже, якщо матимемо здорових тварин, безпечні та якісні харчові продук¬ти, то матимемо здорову націю. Для унеможливлення появи якихось ускладнень чи хвороб на території району й працюють нині фахівці ветеринарної медицини.
Ведеться профілактична та роз’яснювальна робота. Вже проведено 172 перевірки підконтрольних об’єктів, під час яких виявлено 83 порушники, які вже сплатили штрафи за свої, хоч і незначні, та все ж огріхи. Усі районні спеціалісти виконують роботу щодо профілактики таких важких хвороб, як сибірка, бруцельоз і низки інших інфекцій. Чимало зусиль потрібно, щоб у районі не було й такого небезпечного захворювання, як сказ, що фактично не підлягає лікуванню. Для цього необхідно всіх котів і собак охопити профілактичним щепленням. На жаль, громадяни не усвідомлюють важливість вакцинації своїх улюбленців, тому доводиться терпляче та зі знанням справи доводити їм необхідність процедури.
Вчасне проведення вакцинації поголів’я проти сибірки, дослідження на туберкульоз, бруцельоз, лейкоз дають змогу захистити від цих небезпечних хвороб як тварин, так і людей. Саме завдяки такій відповідальній та злагодженій роботі ветлікарів сьогодні ми маємо цілком благополучну епізоотичну ситуацію в нашому районі. Злагоджено і вміло працюють колектив ветеринарно¬санітарної експертизи на ринку, а лікарі на місцях чітко відстежують якість харчів тваринного та рослинного походження.
Сподіваються ветеринари, що більшості складнощів не буде, коли запрацює проект «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні», ініційований Європейським Союзом, якого, до речі, працівники ветмедицини дуже чекали. Наявна система має бути приведена у відповідність до стандартів ЄС в усіх галузях та всіх форм власності.
Відтак, ми повністю відповідатимемо за увесь процес, контролюватимемо, яке насіння кладуть у ґрунт, щоб потім не знаходити токсиканти у готових харчових продуктах. Опікуватимемося й тваринами: робитимемо діагностику,вакцинацію, проби для лабораторних досліджень, будемо досліджувати і якість кормів та сировини. Ми знатимемо, яким чином її отримують, у яких умовах зберігають і переробляють аж до готової продукції на прилавку. Тобто контролюватимемо процес від лану до столу.
Найболючіша проблема для ветмедицини – це ідентифікація тварин. Часто люди відмовляються ідентифікувати своїх тварин. Не вщухає боротьба й зі стихійними продавцями. Їх постійно намагаються вчасно виявляти та не дозволяти продавати тваринницьку продукцію. Але громадяни все ж примудряються продавати не марковані яйця, неперевірену рибу чи м’ясо безпаспортних кабанчиків. Єдине, на що сподіваються ветеринарні лікарі, що зі змінами у законодавстві згідно із Законом «Провнесення змін до деяких законодавчихактів України щодо безпечності харчових продуктів» ситуаціябуде більш контрольованою. Аджелюди мають і самі вбачати у цьому вигоди.
Тож, як бачите, спеціалісти ветеринарної медицини Горностаївського району – це не просто згуртований колектив однодумців, а й велика, дружна, відповідальна, віддана обраному фахові, сім’я. Недарма ж п’ять років поспіль Горностаївська ветмедицина утримує першість з¬поміж районів області.
Анна МУЗИЧЕНКО
Просмотров: 349 | Добавил: Ксана | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Цитата дня
Думай думая
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Август 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наш опрос
Интересен ли Вам сайт?
Всего ответов: 6
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0