Овочівництво та баштанництво – це пріоритетний напрямок розвитку рослинницької галузі Таврійського регіону. Херсонські кавуни та томати славляться своїми відмінними смаковими якостями в усіх куточках України. Як відомо, наша область була і є зоною вирощування якісної овочевої продукції. Втім, живемо і працюємо ми на землях посушливої зони півдня України, де значна кількість площ належить до сухого степу. Частково компенсувати нестачу вологи допомагає зрошення. У Горностаївському районі цьогоріч під вирощування картоплі та овочево-¬баштанних культур відведено 1 929 га площі. З них понад 145 га на краплинному зрошенні, в тому числі 94 га цибулі, 35 га томатів, 16,5 га баштанних культур. На богарних землях посаджено 755 га продовольчих баштанних культур. «Справа ця доволі вигідна, – говорить начальник управління агропромислового розвитку Г. В. Карпеченко. – Однак, основне, що стримує розвиток галузі – це переробка вирощеної продукції. Адже у районі ми не маємо ні заводів, ні харчосмакових фабрик. Значно знизилася й закупівельна ціна на овочі, зокрема на цибулю. Тож, нинішнього року сільгоспвиробникам доведеться попотіти аби вчасно та вигідно продати вирощене. Відтепер, з огляду на нинішню ситуацію, в Україні ринки збуту частково втрачені й сільгоспвиробникам доводиться шукати нові, де б могли продати продукцію. Адже на місцях не дуже продається, бо людисьогодні не поспішають витрачати кошти. Їдучи трасою, повсюди можна побачити людей з кавунами та динями, які з ранку до ночі стоять там і намагаються продати товар, але покупців нині не густо». Дошкуляють останнім часом і погодні умови в нашому регіоні. Саме через це значно скоротилися і площі, на яких вирощують баштанні культури. За словами Г. Карпеченка, кількість площ з року в рікколивається. Якщо раніше у районі засівали майже 2 000 гектарів, то нині – 500–600. Анна МУЗИЧЕНКО