Понедельник, 20.05.2024, 02:23
Приветствую Вас Гость | RSS

Главная » 2014 » Август » 7 » Нас об’єднають в одне велике село?
17:04
Нас об’єднають в одне велике село?

Селам, які не хочуть об'єднуватися, виділятимуть менше коштів − експерт. Передає http://newsradio.com.ua

Новий законопроект про децентралізацію передбачає стимулювання громад до об'єднання і формування ефективних територіальних громад. А стимулювати дуже просто − хто не хоче об'єднуватися у великі територіальні громади, тим менше допомагати з центральних моментів, вважає експерт з питань місцевих бюджетів Борис Беспалий.

Український уряд схвалив проект закону про бюджетну децентралізацію. Документ передбачає збільшення фінансового потенціалу місцевих громад. Зокрема, раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк говорив про пропозицію залишити збір від єдиного податку та податку на нерухомість в місцевих бюджетах. Про нюанси нового законопроекту радіостанції Голос Столиці розповів експерт з питань місцевих бюджетів Борис Беспалий.

Україна вже мала одну адміністративно-територіальну реформу. Що нового є у пропозиціях уряду?
− Цей законопроект, який представляли вчора в Кабміні, це зміни до Бюджетного кодексу, тобто до закону – їх можна провести швидко і ефективно. Обіцянки – це справа така, але користь від них є – принаймні можна проконтролювати те, що обіцяє уряд і те, що фактично внесе в законопроекти. Я хотів би звернути увагу на деякі з позицій. Там є такий напрямок – стимулювання громад до об'єднання та формування спроможних територіальних громад. Взагалі, місцеве самоврядування, це право і спроможність територіальних громад самим вирішувати своє життя. Так от, у нас величезна проблема зі спроможністю. Уявіть собі – є село і воно має право засновувати академію наук свою або оперний театр. Зрозуміло, що грошей на це немає. Тому у всьому світі є ця проблема – укрупнювати. В Україні 27 211 сіл станом на грудень. І 10 270 сільрад. Тобто сільради – це майже 3 села, а 3 села це не така потуга. Так от, велика проблема – якщо уряд це зробить, йому треба буде пам’ятник поставити – стимулювати, щоб села об’єднувалися в одну територіальну громаду і тоді вони будуть мати гроші, а не лише про них просити і скиглити. А стимулювати об'єднання дуже просто – хто не хоче об’єднуватися у великі територіальні громади, тим менше допомагати з центральних моментів.

А держава примусово може об’єднувати ці територіальні громади, села, населені пункти, і за яким принципом будуть підбиратися ці населені пункти для об'єднання в громади?
− Звичайно, держава це може робити примусом – і в Швеції, і в Польщі це робили адміністративно – але в Україні ми ж такі вольнолюбиві, що це краще робити стимулом, аніж примусом. Десь це можна можливо вирішувати і адміністративно, але краще за згодою сільських сходів, або рішенням сільрад. А робити це дуже просто – стимулювати. Тим, хто об’єднується в громади виділяти більше грошей з держбюджету.

Чи вистачить у держави грошей, щоб стимулювати такі об'єднання? Чи зможуть громади розпоряджатися коштами?
− Чи зможуть люди розпоряджатися коштами – не треба людей тримати за ідіотів. Всі ми живемо домогосподарствами і своїми грошами розпоряджаємося не гірше, ніж державними. Якщо це будуть гроші людей на місцях, то вони за ними і будуть слідкувати. Самі жителі цих сіл і громад.

Нагадаємо, уряд скасував обов'язок регіонів погоджувати вартість комунальних тарифів з Києвом. Так як місцеві жителі мають більше впливу на міську раду, ніж на чиновника, який сидить у Києві, вони зможуть впливати на якість надання житлово-комунальних послуг і на їхню ціну, вважає аналітик Центру асоціації міст України Ярослав Рибашук.
Читати повністю: http://newsradio.com.ua/2014_08_07/Selam-jak-ne-hochut-ob-dnuvatisja-vid-ljatimut-menshe-kosht-v-ekspert-9232/
Просмотров: 308 | Добавил: Ксана | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Цитата дня
Думай думая
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Август 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наш опрос
Интересен ли Вам сайт?
Всего ответов: 6
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0