Понедельник, 20.05.2024, 02:23
Приветствую Вас Гость | RSS

Главная » 2014 » Август » 13 » КОЛИ БУДЕ БЕЗВIЗОВИЙ РЕЖИМ?
16:25
КОЛИ БУДЕ БЕЗВIЗОВИЙ РЕЖИМ?

Про це неодноразово запитують люди, і не лише ті, хто любить подорожувати. Багато хто їздить за кордон у пошуках заробітків. Безвізовий в’їзд до країн Європи – це був один із аргументів євромайданівців щодо необхідності підписання Угоди про асоціацію України з ЄС. Нарешті, хоча й з великою жертовністю людей, Угода підписана.
Голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський заявив, що вже до кінця нинішнього року Україна може отримати безвізовий режим з ЄС.
Водночас, перший заступник міністра закордонних справ Наталія Галібаренко зауважила, що не може спрогнозувати, коли ЄС ухвалить рішення про запровадження безвізового режиму для українців.«Що стосується термінів, то я не прибічник якихось дедлайнів, оскільки це питання залежить не лише від України. У самому Європейському Союзі непрості й досить тривалі процедури щодо цього. У Європейському Союзі спочатку мають побачити доповіді експертних місій, потім прийняти технічне рішення, потім – політичне. Звичайно, ми хочемо жорсткий термін – півроку, але це не означатиме, що з 1 січня 2015 року, навіть якщо все буде виконано, у нас вже буде безвізовий режим. Тому не варто породжувати такі очікування, щоб потім не було розчарувань», – сказала Галібаренко.
Як відомо, Євросоюз на самміті в листопаді 2010 року надав Україні План дій з лібералізації візового режиму. Виконання Плану дій має стати підставою для скасування візового режиму між Україною і ЄС. План складається з двох етапів – це підготовка необхідного законодавства та реалізація реформ, а його положення стосуються чотирьох сфер: безпеки документів, нелегальної міграції, забезпечення громадського порядку та дотримання громадянських прав і свобод.
Єврокомісія вже ухвалила рішення про перехід України до другої фази лібералізації візового режиму, а Український парламент щодо цього прийняв усі необхідні закони. Комісією затверджено також і зміни до візового Кодексу ЄС, згідно з якими в країнах Євросоюзу буде введено новий вид візи «Touninq visa» – її власникам буде дозволено протягом року здійснювати турне країнами Шенгенської зони з можливістю продовжити візу ще на один рік.
Після прийняття необхідних законів Україна впритул наблизилася до скасування візового режиму з країнами Євросоюзу – про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко.
Експерти та аналітики вважають, що перспектива отримати Україні безвізовий режим з січня 2015 року реалістична. Однак відзначають, що мова поки що йде виключно про формальну юридичну сторону питання. Насправді українці не так швидко зможуть їздити без віз до Європи – для цього їм потрібно отримати біометричний паспорт. Приміром, політичний аналітик Олександр Палій вважає заяву Яна Томбінського офіціальною позицією ЄС. У законодавчому плані й Україна уже все зробила, навіть закони щодо біометричних паспортів уже є, та самі паспорти ще не видавалися. Але, якщо на те буде політична воля, то є всі шанси отримати безвізовий режим уже нинішнього року.
Директор інформаційного центру «Перспектива» Павло Рудяков зазначив, що безвізовий в’їзд буде розповсюджуватися тільки на власників біометричних паспортів. І це одна з технічних деталей, яка стримуватиме потік громадян України, що може хлинути відразу до ЄС, якби кордони відкрили. «Європа такої кількості нас не чекає і чекати не буде найближчим часом» – зауважив він.
А політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач нагадує, що коли Україна розпочне виконання законів стосовно безвізового режиму, Євросоюз оцінюватиме виконання, як мінімум, двічі. І коли завершить цю роботу, тоді може бути скасовано візовий режим. Але є ще одне питання – практичне використання безвізового режиму для власників біометричних паспортів. Людей, які мають такий паспорт в Україні поки що немає і проблематично надрукувати його для великої кількості населення України. Тому з практичної точки зору (а не з юридичної) реалізувати ідею безвізового режиму можна буде не раніше літа 2015 року.
Любов РУДЯ
http://www.silnov.org.ua
Просмотров: 349 | Добавил: Ксана | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Цитата дня
Думай думая
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Август 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наш опрос
Интересен ли Вам сайт?
Всего ответов: 6
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0